Kris & Sorgeterapi

Individuell, par-, familje- och gruppterapi online och på mottagningen i Stockholm, Karlaplan

Sorgen efter en drottning

Sorgen över en Drottning

Hur kommer det sig att många människor väldigt intensivt kan sörja kända personer som de aldrig ens har träffat? Under vår livstid har flera kända personer gått bort och beskedet om deras död fick snabb spridning, likasom sorgen som följde tätt inpå. John Kennedy, Robert Kennedy, Martin King, John Lennon, Lady Diana, Mother Teresa och Nelson Mandela är bara få av de namn som vi kollektivt sörjer. 

I dag sörjer hela världen en särskild person till, den högt respekterade Drottning Elizabeth II, som efter att regerat sedan 1952 avled torsdagen den 8:e september, 96 år gammal på Balmoral Castle i Skottland. Hela England stannar i dag för att bevittna Hennes Majestät begravning, som sänds direkt från London via BBC World och andra TV kanaler direkt till våra vardagsrum. Man uppskattar- i skrivandets stund att 750 000 människor passerat drottningens kista i Westminster Hall, bl. a. många celebriteter från hela världen. Tiden uppvisar hur många människor har samlats i London för att följa Drottningens sista resa till sin viloplats bredvid maken, prins Philip på Windsor Castle. Många av åskådarna på Londons gator berättat med tårar i ögonen till TV-reportrarna om sin sorg och saknad efter sin drottning, som de beundrat. 

Varför är det så många sörjer Drottning Elizabeth II? Genom sin dagliga närvaro i våra liv har hon blivit ett socialt fenomen. Så fort man slog på TV kunde man se vad hon gjorde och var hon befann sig. Hon har blivit som ”en familjemedlem” vars arbete och privata angelägenheter diskuterades flitigt vid middagsbordet. The Crown , den senaste filmen om henne ökade bara nyfikenhet på henne och bidrog till hennes enorma popularitet. Vi romantiserar brittiska imperiet. Vi behöver sagor för att fly från vår egen verklighet. För att fantisera om ett annat liv, som är bara ett drömliv för de flesta. 

Men nu är den kända sagan om Drottning Elizabeths liv slut, och vi vet inte vad som väntar oss i framtiden efter att en historisk epok tog sitt slut. Dödsförlusten av en nära och kära närstående, vilket Drottningen har blivit för många, kan väcka till livet djupa existentiella frågor om meningen med livet och döden. Dagens begravning, som framkallar kollektiv sorg, påminner oss om att även vår egen existens kommer ta slut någon gång framöver. Våra tårar handlar därför inte bara om sorgen och saknaden efter vår stora drottning utan även om sorgen över förlusten av sagan om en Drottning…

19 Sep 2022